• Wortelpeterselie

Wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. Tuberosum) is een variëteit peterselie die voornamelijk voor zijn witte penwortel gekweekt wordt.

Oorspronkelijk is de peterseliewortel afkomstig uit het Middellandse zeegebied. De oude Grieken en Romeinen waren gek op deze groente en brachten deze uiteindelijk naar de rest van Europa. In Polen, Duitsland en Nederland is de wortelpeterselie nog steeds een populaire wintergroente. Bij ons is deze wortel vrij onbekend wordt beschouwd als een vergeten wintergroente.

De smaak ligt tussen die van pastinaak, knolselder en peterselie.

Wortelpeterselie bevat proteïnen, veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C.

De teelt van de wortelpeterselie is te vergelijken met de gewone wortel.

Wortelpeterselie is een plant die prima groeit in onbemeste zandgrond. Dit wortelgewas houd niet van bemesting en is dus overbodig. Gebruik zeker geen verse mest!

Zaailingen en jonge plantjes in koele periodes niet te veel water geven. Vanaf de plant voldoende loof heeft de aarde vochtig houden. Tijdens koude periodes de bodem weer iets droger houden om schimmels te voorkomen.

Plantafstand: 20x15cm

De wortels zijn bestand tegen de vorst en kunnen dus buiten overwinteren. Let op voor (veld-)muizen die aan de wortels kunnen knabbelen.

Aangezien de wortels bestand zijn tegen de vorst kunnen deze buiten overwinteren. Let wel op dat de aarde bewerkbaar blijft tijdens koude periodes zodat oogsten mogelijk blijft, eventueel de rijen afdekken.

De wortel laat zich ook goed bewaren in een kist met zand op een koele donkere plaats zoals een kelder.

Ook in de groentelade van een koelkast is de wortelpeterselie gemakkelijk te bewaren, invriezen is ook mogelijk.

De wortel kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Rauw kan hij worden geraspt en toegevoegd aan salades en sauzen. Gekookt kan hij toegevoegd worden aan diverwe wintergerechten zoals hutsepot, stoofpotjes en bouillons. Voeg stukjes wortelpeterselie toe aan soep voor een kruidig aroma. Probeer eens puree te maken van aardappelen met de helft wortelpeterselie, heel lekker.

Het blad van de wortelpeterselie kan als vervanger van de gewone peterselie gebruikt worden.

Wortelpeterselie werd door de oude Grieken gebruikt om lever- en galblaasproblemen op te lossen.

Deze wortelgroente werkt vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Verder wordt de wortel samen met het blad en zaden aangewend om flatulentie, indigestie, krampen en menstruatiestoornissen tegen te gaan.

De gedroogde peterseliewortel en essentiële olie van deze plant wordt in de traditionele Indiase Ayurveda geneeskunde gebruikt om zijn geneeskracht. 

Groenten