• Thaise basilicum

  • Thaise basilicum

  • Thaise basilicum

Thaise Basilicum, soms ook ‘zoete’ basilicum genoemd is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Voornamelijk in Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos is dit kruid veel gebruikt in lokale gerechten.

Dit ras heeft een vertakte plant met paarse stengels, groene glanzende bladeren en roze bloemen. De bladeren kunnen naargelang de standplaats een paarse schijn krijgen.

Net als de gewone basilicum houdt deze Thaise variant van een zonnige en beschutte standplaats. Toch is deze soort iets minder gevoelig en gemakkelijker te telen.
Thaise basilicum heeft een pittige anijsachtige smaak.

 

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).

Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.

Door zijn stugge blad is de Thaise basilicum iets beter bestand tegen het meekoken. Toch wordt er bij de meeste gerechten aangeraden de blaadjes juist voor het opdienen toe te voegen.

Scheur de blaadjes in stukjes of voeg in hun geheel toe.

Zijn typische smaak is heerlijk in Thaise groene- en rode curries, pittige roerbakgerechten en kokossoepen. Ook in verse Aziatische salades wordt dit kruid gebruikt.

Voeg enkele blaadjes toe aan kokend water, samen met een stuk sinaasappel, 2 kruidnagels en honing, voor een heerlijk kruidige thee.


De blaadjes van de Thaise Basilicum kunnen, in een plastiek zakje, tot 6 dagen bewaard worden in de koelkast. In de diepvries zijn deze 3 maanden houdbaar maar verliezen ze een deel van hun aroma en kunnen niet meer aan verse salades worden toegevoegd. 

Laat de blaadjes drogen om te verwerken in een zelfgemaakte kruidenmengeling voor thee.