• Suikermaïs

  • Suikermaïs

Maïs (Zea mays) is een graan dat behoort tot de grassen. 

Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door de bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, heeft de maïsplant meegenomen naar Spanje waar het gewas direct goed gedijde.

Suikermaïs (Zea mays convar. saccharata) is een variatie van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt.

Suikermaïs kan buiten geplant worden vanaf Mei bij een minimumtemperatuur van 10°c.

  • Een humusrijke, vochtige en losgewerkte bodem is ideaal. Mulching is aan te raden.
  • Zonnige standplaats vereist.
  • Plantafstand: 15 x 15 cm
  • De plaats waar de maïs komt te staan in de herfst bestrooien met kalk.
  • Bij droge periodes is watergift noodzakelijk voor een kwalitatieve maïs.
  • Plant korte rijen naast elkaar (ipv één lange rij) om een betere bevruchting en vruchtzetting te garanderen.
  • Maïs heeft een oppervlakkig wortelgestel, let dus op bij het schoffelen.
  • Maïs veroorzaakt weinig bodemproblemen, teeltwissel is dus niet echt nodig.
  • Maïs kan goed geplant worden met het oog om naburige gewassen te beschermen tegen wind.

 

 

 

In België en Nederland wordt suikermaïs hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld.

Verse suikermaïs is sappig en mals en dus het lekkerst.

Haal de  meeste schutbladeren weg, doe dit kort voor de bereiding, de bladeren bieden namelijk nog bescherming. Met enkele schutbladen er nog aan blijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Snijd de harde stengel tot vlak bij de kolf af. Kook de hele kolf in kokend water gedurende 8 à 15 minuten. Deze kan meteen worden opgediend of smeer de kolf in met boter of olie (al dan niet gezouten) en laat kleuren op de BBQ of in de oven.

De losgesneden maïskorrels kunnen gebruikt worden in diverse wokgerechten of salades. Snij de korrels los van de kolf na het koken.

Jonge versgeplukte maïs kan je rauw eten.

Afgeleide producten zijn: maïszetmeel, maïsolie, popcorn, maïsbier,...

De maïskolven voor veehouders daarentegen worden verhakseld voor dierenvoeder.


De korrels worden in het zogeheten melkrijpe stadium geoogst. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna bovenin de kolf warmgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn.

Slecht gevormde kolven wijzen op geklonterd stuifmeel, dat gevormd werd door barre weersomstandigheden.

Witte korrels wijzen op een te vroege pluk en harde korrels op een te late pluk.

Maïs verpakt in folie is dagen houdbaar in de koelkast. Suikermaïs kan ook worden ingevroren, gebruik hiervoor alleen de losse korrels.