• Stevia

  • Stevia

Stevia Rebaudiana

De Stevia, ook wel honingkruid genoemd, is een subtropische, niet winterharde vaste plant.

Het eetbare gedeelte is het blad: het is tot 30 keer zoeter dan suiker. Stevia is een natuurlijk middel en levert geen kalorieen.

Steviaplanten worden 70 tot 100 centimeter groot, afhankelijk van de weersomstandigheden. In zijn originele biotoop is Stevia een overlevende plant, maar in ons gematigd klimaat een éénjarige (alhoewel de plant kan overleven in zijn wortelstok).

Begeeft je Steviaplantje het tijdens de opkweek, gooi het dan niet te snel weg: deze wortelstok durft nogal eens moeite te doen om terug een plantje aan te maken.

Het is niet direkt de makkelijkste plant om in ons klimaat te telen.

Zoek (vanaf 10 mei) het warmste en meest beschutte plekje in de tuin uit. Omdat Stevia het ook nog zeer goed doet in halfschaduw hoeft dit niet het meest zonnigste plekje te zijn. Plant hem eventueel in een pot op je terras, zo kan je bij slecht weer de pot makkelijk verhuizen.

Stevia houdt van voldoende stikstof.Geef gerust een beetje voeding bij om de 3 à 4 weken. Zorg ervoor dat de plant (zeker in een jong stadium) niet te vochtig komt te staan.

Wanneer je de plant in een vroeg stadium topt gaat hij meer vertakkingen maken en krijgt dus ook meer blaadjes. Het zijn uiteindelijke die blaadjes die je gaat gebruiken als zoetmiddel.

Geoogste blaadjes bewaar je best in de koelkast maar ook dan zijn ze heel beperkt houdbaar. Je kan ze wel invriezen, de smaak blijft even zoet.

Gedroogd zijn ze wel zeer lang houdbaar. Omdat de blaadjes veel vocht bevatten lukt het drogen in open lucht niet zo best maar je kan uiteraard wel je oven gebruiken: leg ze op een rooster en zet de oven op ± 60° met de deur op een kier. Na een uurtje of 4-5 eruit halen en nog een paar dagen op een luchtige plaats laten nadrogen.