• Spitskool

  • Spitskool

Spitskool is eigenlijk een klein type witte kool met een spitse vorm. Ze is sappiger, lichter verteerbaar en volgens sommigen bovendien lekkerder dan de gewone witte kool.

Spitskool wordt voornamelijk aangeplant als zomerteelt.

Voor herfstteelt of bewaarkool wordt meestal witte kool aangeplant. Voor elke teeltwijze en plantperiode zijn er specifieke rassen.

Bij Allégrow bent u zeker dat u het juiste ras op het juiste moment plant.

Omdat spitskool is in tegenstelling tot de gewone witte kool minder weegt en niet zo groot wordt is deze uitermate geschikt voor de vroege- en zomerteelt.

De teeltduur van spitskolen is aanzienlijk korter dan andere kolen en ze stellen minder eisen aan de grond dan andere koolsoorten, dit betekent dus ook dat lichtere gronden geschikt zijn. Een lichtere bemesting volstaat. Spitskool is echter niet geschikt om te bewaren.

  • Zorg voor aanvang van uw teelt voor een goede basisbemesting en voldoende kalk.
  • Plant uw koolplanten in volle zon en geef ze de ruimte: plantafstand 50 x 40 cm.
  • Druk bij het planten de grond rondom de koolplantjes goed aan en geef direct overvloedig water.
  • Zorg dat je de kool tijdig oogst, voor ze gaat openbarsten.

 

Spitskool is in tegenstelling tot de meeste andere koolsoorten een echte zomerkool. Ze wordt daarom meer rauw gebruikt in salades. Andere mogelijke bereidingen zijn hetzelfde als bij witte kool (vb. zuurkool).

Schoonmaken van spitskool doe je door de lelijke buitenste bladeren eraf te halen, de kool te wassen en vervolgens langs de zijkant in dunne repen te snijden. Hoe fijner gesneden, hoe korter de (eventuele) kooktijd zal zijn.

Groenten