• Sojaboon (edamame)

  • Sojaboon (edamame)

  • Sojaboon (edamame)

Sojabonen komen oorspronkelijk uit het Oosten waar ze al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van het voedselpakket zijn.

Soja bestaat voornamelijk uit vetten en eiwitten.

In Azië worden sojabonen (in de droge vorm) verwerkt tot sojaolie, sojamelk, tofu, tempé, miso en sojasaus. In de westerse landen worden deze voornamelijk verwerkt tot plantaardige olie, margarine, vleesvervangers en veevoeder.

Edamame boontjes zijn de jonge groene peulen van de sojaboon. Edamame boontjes worden in China gebruikt in roerbakgerechten, in Japan worden ze in de peul gekookt en met zout geserveerd. Iemand die wel eens sushi gaat eten zal deze zeker kennen.

Enkel de boontjes worden gegeten, de peulen zijn niet eetbaar! 


Bonen houden niet van mest maar wel van compost. Ze groeien op de meeste grondsoorten.

Sojabonen zijn tropische planten en hebben liefst een minimumtemperatuur van 15 à 18°c. Kies daarom een zonnige en beschutte standplaats in de tuin, of nog beter in een serre. Deze bonen kunnen van half mei tot half juni geplant worden (vroeger in een verwarmde serre).

Zorg voor voldoende water, maar laat de aarde licht uitdrogen tussen de gietbeurten. 

Plant de sojaboon op rijen met een tussenruimte van 15 tot 20cm. Sojabonen zijn struikbonen en kunnen zonder extra steun groeien. 

De oogstperiode is afhankelijk van wat je zelf wil. Wil je de jonge groene boontjes (edamame) oogsten voor directe consumptie of wil je eerder de droge bruin-gele sojabonen bekomen voor verdere verwerking.

Voor directe consumptie (edamame): de jonge groene peulen worden geplukt als deze opgezwollen zijn en voor ze beginnen te verharden.

Voor droge bruin-gele sojabonen (voor verwerking): de peulen laten rijpen tot ze bruin zijn en de plant begint af te sterven. Oogst bij droog weer de volledige plant en hang deze op in een schuur om te laten drogen.

Het is moeilijk om de gedroogde sojabonen zelf tot een eindproduct te verwerken, daarom raden wij aan de jonge edamame boontjes te oogsten. Deze kunnen na kort te blancheren in de diepvries bewaard worden. 

De gedopte edamameboontjes (zonder schil) zijn heerlijk in Aziatische roerbakschotels maar de meest geliefde bereidingswijze is toch de Japanse.

Kook de jonge peulen 5 tot 7 minuten in water, giet af en spoel met koud water. Serveer in een schaal en bestrooi met grof zeezout. Eet dit simpel maar heerlijk bijgerechtje door de boontjes met de hand uit de peulen te duwen.

Groenten