Terug naar het overzicht
Shutterstock 442625722

Shanghai Paksoi

Brassica rapa chinensis

Paksoi (pak-Choi) is een langwerpige, open kool van Aziatische origine en behoort net als de Chinese kool tot de bladgroente. Paksoi bestaat in verschillende groene tinten, ook in hoogte en volume bestaan er grote verschillen.

Shanghai paksoi, ook wel baby paksoi genoemd, is een tamelijk nieuwe, kleine paksoisoort. Het is een stevig gewas met groene rechtopstaande stelen en bladeren.

Deze veelzijdige groente met kruidige smaak komt goed tot zijn recht in Chinese en Indische gerechten.

Zoals witte kool en bloemkool niet weg te denken is uit de Europese keuken wordt Paksoi sinds mensenheugenis verbouwd in China en Oost-Azië. Begin jaren tachtig is de Paksoi geïntroduceerd in België en Nederland.

Deze knapperige groente heeft een niet typische koolsmaak en kan zowel in salades als roerbakgerechten gebruikt worden.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Oogst en bewaring

Gebruik

Het gevaar van paksoi is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar. Voornamelijk de minimum dag- en nacht temperatuur en de rassenkeuze zijn factoren die het doorschieten in de hand kunnen werken.

Bij opkweek zijn minimumtemperaturen van 20°c overdag en 16°c 's nachts de eerste maatregelen om het doorschieten te voorkomen. Allégrow zal steeds per specifieke periode het juiste ras opkweken, met de juiste minimumtemperaturen, om de kans op opschieten te verminderen. Een algemene regel is ervoor te zorgen dat de plant geen extreme warmte, koude, droogte of vochtige periodes meemaakt tijdens de teelt.

Vanaf mei tot eind juni kan paksoi direct in volle grond geplant worden. Vroegere teelten moeten in een serre worden gezet tot de temperaturen voldoende hoog zijn.

Hou rekening met een plantafstand tussen de rijen van 40cm en 30cm afstand tussen de plantjes.

Zorg voor een voedzame en vochthoudende grond waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan toegevoegd is. Zorg bij een 2de of 3de teelt voor extra organische bemesting. Voeg in het vroege voorjaar kalk toe om de PH te verhogen.

Zet de paksoi op een plaats met voldoende zonlicht, hoewel een lichte schaduw in de zomer een voordeel kan zijn.

Een goede watergift is belangrijk, laat de aarde nooit volledig uitdrogen maar zorg er voor dat deze tussen de gietbeurten lichtjes kan opdrogen.

Paksoi is een koolgewas en trekt dus dezelfde ongemakken aan als andere koolsoorten.

  • Knolvoet: onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Oorzaak is onvoldoende vruchtafwisseling of een te natte grond. Om aantasting te voorkomen is het noodzakelijk een goede vruchtafwisseling na te streven (1/4 jaar).
  • Koolvlieg: legt eitjes aan de voet en de larven tasten de hoofdwortel aan. Voorkom dit door een doek over de planten te leggen.
  • Rupsaantastingen.

Paksoi groeit erg snel, na twee maanden kan er in veel gevallen reeds geoogst worden.

Het is mogelijk om losse bladeren te oogsten, maar het is aangewezen om de gehele paksoiplant aan de voet af te snijden, dit bevordert de ontwikkeling van een nieuwe plant.

Verpakt in een open plastic zak kan je paksoi ongeveer een week in de koelkast bewaren. Bij het invriezen moet je de groente eerst even blancheren.

Ondanks haar robuuste voorkomen, dat een krachtige smaak doet vermoeden, is de paksoi zacht van aroma. De smaak is zacht en zoetig en is vergelijkbaar met Chinese kool.

Paksoi heeft een korte bereidingstijd en heeft vele mogelijkheden.

De bladstengels worden veel gebruikt in roerbakschotels maar kunnen ook gestoofd of gekookt worden. Voor een optimale smaak en structuur, de groente licht knapperig houden.

De buitenste bladeren, die dikker en steviger zijn, kort roerbakken of stoven. Jonge zachte bladeren zijn zeer geschikt om in salades te verwerken. De bladeren worden meestal gebruikt samen met een mix van andere groenten en kruiden.

Paksoi is rijk aan vitamine A, vitamine C en foliumzuur. Vitamine A speelt een rol bij het functioneren van het zicht en het immuunsysteem.

Deze groente levert weinig calorieën maar geeft een goede portie voedingsvezel.

Paksoi2 BEW
Shutterstock 789271789
Shutterstock 301691831
Shutterstock 777628951

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info