Bereid je voor op volgende maand

Teelttips
Oogst- en kooktips

Uitlopers aardbeiplantenGroup Created with Sketch.

Einde september: knip nu de uitlopers van uw aardbeiplanten af zodat alle energie naar de moederplant gaat.

Dit komt de opbrengst van volgend jaar ten goede!

GroenbemestersGroup Created with Sketch.

Op vrijgekomen stukken grond kan je nu groenbemesters zaaien. Deze zorgen voor meer organische stof in de bodem en een aantal van hen zijn ook nog goede bodemontsmetters.

Opgelet: geen gele mosterd (of eender welke vlinderbloemige) na kolen ivm vruchtafwisseling.

StalmestGroup Created with Sketch.

Dit is ook de moment om eventueel stalmest uit te rijden.

Voor 100 m² heb je ongeveer 7 kruiwagens nodig.

Teveel mest is net zo schadelijk dan te weinig.

Shutterstock 691039615
Groenbemester
Shutterstock 476105722

Chilipepers oogsten en verwerkenGroup Created with Sketch.

Wat te doen met al die rijpe chilipepers?
Maak je eigen chilivlokken!

Snij de steeltjes en onderste puntjes van de pepers en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in een oven gedurende 2.5 tot 3,5 uur op 120°C, tot ze volledig droog zijn.

Bewaar in zijn geheel of maal tot vlokken in een blender.
In een goed afsluitbare pot, met schroefdeksel, blijven ze maanden goed.

Opgelet, gebruik handschoenen tijdens de verwerking en wrijf niet in de ogen!

Pompoenen oogstenGroup Created with Sketch.

September is de ideale moment om pompoenen te oogsten!

Laat de vruchten niet te groot/oud worden, dan gaat de smaak achteruit. Een pompoen is rijp wanneer de vruchtstengel strepen en barstjes vertoont, de stengel lijkt dan droog en verkurkt.

Laat bij het oogsten een steel van 4cm staan, dit komt de bewaring ten goede. Op een droge koele plaats van ongeveer 12°C kunnen deze enkele maanden bewaard worden.

VenkelGroup Created with Sketch.

Venkel die je in juni hebt geplant, is wellicht klaar om te oogsten!

Kooktip: gegrilde venkel! Heerlijk bij vis, geitenkaas of als onderdeel van een gemengde schotel.

Snij de venkelknol in parten van 1.5 cm dik. Meng met olijfolie, een beetje balsamicoazijn, peper en zout.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, laat 30 tot 40 minuten garen in een hete oven (200°c) tot deze zacht zijn en een kleurtje hebben.

Smakelijk!

Shutterstock 91955294
Shutterstock 465838469
Shutterstock 551672938

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info