• Rode Ui

  • Rode Ui

Uien worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.

Deze rode ui heeft een zachtere smaak en oogt met zijn mooie rode kleur zeer mooi in gerechten en salades.

Wat velen onder ons niet weten is dat de ui tweejarig is. In het eerste jaar wordt de eetbare bol gemaakt, in het tweede verschijnt de bloemstengel en sterft de plant af.

De bol bestaat eigenlijk uit een aantal verdikte bladeren waarin reservevoedsel ligt opgeslagen, de buitenste dikke "bladeren" beschermen de kern tegen weersinvloeden.

Plant uien en wortelen naast elkaar (beter nog: een rij ui naast een rij worteltjes enz.): je zal veel minder last hebben van uivlieg enerzijds en de wortelvlieg anderzijds. Deze vliegjes hebben het niet zo op met elkaar en verdrijven elkaar.

Wanneer het loof van de ui omvalt en verdroogt kan je de uien nog een week of twee zo laten liggen. Het loof sterft af en dit is het moment dat je kan oogsten.

Let er voor op dat je 'zachte' of beschimmelde uien direct verwijdert, zij zouden immers bij bewaring de gezonde uien aansteken.

Laat de uien, afhankelijk van het weer, nog een drietal weken drogen. Bewaren op een donkere, droge, vorstvrije maar vooral koele plaats.