Terug naar het overzicht
Shutterstock 362737943

Rode paprika

Capsicum annuum

Paprika is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika. De plant behoort tot de nachtschadefamilie en is verwant aan onder andere tomaat en aubergine. Het is een kruidachtige, niet winterharde plant.

Er bestaan vele soorten in diverse vormen en kleuren: rood, geel, oranje, paars en wit. In onrijpe toestand zijn ze echter allemaal groen. Groene paprika's zijn dus geen aparte soort!

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Algemeen

Teelttips

Problemen en ziektes

Paprika heeft absoluut warmte en licht nodig om goed te groeien. Wie zelf aan de slag wil om vanuit een zaadje een volwaardige paprikaplant te kweken heeft aardig wat om handen:

  • De ideale kiemtemperatuur is 23°C.
  • Na 12 tot 14 dagen, als de plantjes ongeveer 5 cm groot zijn, verschijnt tussen de kiemblaadjes het eerste echte blaadje en kunnen de plantjes verspeend worden.
  • Bij de verdere opkweek moet steeds minimum 18°C worden aangehouden, bij lagere temperaturen valt de groei stil.
  • Om een plant van zo'n 40 cm groot te kweken heb je ongeveer 7 weken nodig.

De planten van Allégrow zijn op de juiste wijze warm opgekweekt zodat ze bij het uitplanten in de hobbyserre snel en krachtig verder groeien. Ze zijn uw garantie voor een goede start van je teelt. Bovendien werken wij uitsluitend met hybride-rassen uit de professionele tuinbouw. Deze geven een betere opbrengst en mooiere en uniforme vruchten.

Een humusrijke, vochthoudende bodem met een goede structuur is ideaal. Zorg voor aanvang van de teelt voor een goede basisbemesting, van bij voorkeur organische meststoffen.

De bodemtemperatuur moet bij het uitplanten minimum 15°C bedragen, anders groeit een paprikaplant niet en bovendien vergroot de kans op wortelproblemen. In praktijk betekent dit dat best ten vroegste eind april wordt uitgeplant in een serre. Een teelt in openlucht is niet echt een aanrader en zal enkel in een warme zomer succesvol zijn.

Plantafstand: 80 x 50 cm (3 planten/m).
Zorg dat bij het planten de kluit ongeveer 1 cm boven de grond uitkomt. Plant de kluit niet volledig onder de grond, hierdoor vergroot de kans op voetrot. Geef direct na het planten ruim water, liefst verwarmd tot ongeveer 20°C.

Snoei
Als je paprikaplanten niet snoeit krijg je een sterk vertakte, bossige plant met hier en daar een vrucht. Je kan dan wel snel oogsten, maar de opbrengst zal niet zo groot zijn.

Wil je een grote opbrengst dan moeten zowel de scheuten als de vruchten op de juiste wijze gesnoeid worden.
- In het begin groeit paprika als 1 stengel en is geen snoei nodig. Na een 10-tal bladeren splitst de hoofdstengel. Vanaf dan worden best 2 hoofdscheuten (stengels) aangehouden, zo behoud je de meeste groeikracht.
- Na elk volgend blad zullen de scheuten opnieuw splitsten.
- De eerste 5-6 bloempjes die verschijnen moeten verwijderd worden om voldoende groeikracht te behouden.
- Top telkens de zwakste van de gesplitste zijscheuten na het eerste blad. Op deze manier behouden we een hoofdstengel met telkens zijscheutjes die getopt zijn op het eerste blad.
-Verwijder op de zijscheuten alle bloemen. Laat alleen op de (2) hoofdstengels de bloemen in de bladoksels uitgroeien tot vruchten. Laat je te veel vruchten aan de plant, dan zal de groei immers stil vallen.

Telkens er geoogst wordt gaat de plant terug sneller groeien.
In volle zomer en bij voldoende grote en groeikrachtige planten, kunnen er eventueel ook op de zijscheuten meer vruchten worden aangehouden.

Wil je de vruchten laten doorkleuren dan blijft de plant langer 'belast' en zal de oogst lager zijn.
Ben je tevreden met groene paprika's dan zal je een grotere oogst hebben.

In een serre kan worden geoogst tot eind oktober.

  • Neusrot: rotte plekken aan het uiteinde van de vruchten, doordat de plant te weinig vocht naar de vruchten kan voeren.
    Oorzaak:
    • Te droge grond.
    • Een te zoute bodem, te sterk bemest (meestal met chemische meststoffen)
    • Te weinig kalk in de bodem
  • Brandvlekken: Verbranding van de vruchten die bij hoge temperatuur in te felle zon hangen. Laat voldoende blad aan de plant om dit te voorkomen, of wit eventueel de serre af.
  • Voetrot: de voet van de plant rot weg doordat hij te nat staat. Zorg daarom dat niet te diep wordt geplant. Geef niet rechtstreeks aan de voet van de plant water maar in een uitgegraven goot of een ingegraven pot ernaast.
  • Spint en witte vlieg: vraag advies bij uw tuincentrum
Shutterstock 112209377
Pap rood
Shutterstock 308870516

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info