• Rode kool

Rode kool is van nature een tweejarig gewas, dat in het eerste jaar de 'kool' vormt en in het tweede jaar gaat bloeien.

Het is een zogenaamde sluitkool die nauw verwant is met andere sluitkolen zoals witte kool, spitskool en savooikool.

Het eetbare deel, de 'kool', is eigenlijk een eindknop die bestaat uit vele stijf tegen elkaar groeiende, overlappende bladeren die een gesloten krop vormen.

De typische rode kleur wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan dat bv. ook in rode sla-types voorkomt.
Het blad heeft een soort waslaag die ervoor zorgt dat de kool lang kan bewaard worden.

Rode kool kent verschillende teeltwijzen. Deze worden opgesplitst naar gelang de plant- en oogstdatum.

Voor elke teeltwijze en plantperiode zijn er specifieke rassen.
Bij Allégrow bent u zeker dat u het juiste ras op het juiste moment plant.

Rode kolen moeten tijdens de groei veel bladmassa opbouwen en staan lang op het veld.  Ze stellen dan ook (net als alle andere koolsoorten) hoge eisen aan de grond.

  • Een zeer humusrijke, vochthoudende en kalkrijke grond met een goede structuur is ideaal.
  • Voor vroege teelten is lichte grond het meest geschikt, de kolen zullen echter wel minder vast zijn.
  • Zware grondsoorten zijn het meeste geschikt voor de herfstteelt. De teelt zal wat langzamer zijn, maar je kan grote kolen oogsten, die bovendien lang bewaard kunnen worden.
  • Zorg voor aanvang van uw teelt voor een goede basisbemesting en voldoende kalk.
  • Plant uw koolplanten in volle zon en geef ze veel ruimte: plantafstand 60 x 60 cm.
  • Plant rode kolen tot uiterlijk 15 juni, anders zullen ze onvoldoende uitgroeien.
  • Druk bij het planten de grond rondom de koolplantjes goed aan en geef direct overvloedig water. Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen.
  • Zorg dat je de kool tijdig oogst, voor ze gaat openbarsten.
  • Oogst bewaarkolen voor de eerste vorst, anders treedt er inwendig bruinverkleuring op tijdens de bewaring
  • Bewaar uw kolen op een koele, maar vooral luchtige ruimte. Zorg dat je ze niet stoot of kwetst bij uw handelingen, dit geeft bederf.

Rode kool is een traditionele wintergroente. Ze wordt meestal fijngesneden en gekookt met wat suiker en stukjes appel.
Ze kan tevens goed rauw gegeten worden, o.a. fijngeraspt in koude groenteschotels.

  • Knolvoet: onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Oorzaak is onvoldoende vruchtafwisseling of een te natte grond. Om aantasting te voorkomen is het noodzakelijk een goede vruchtafwisseling na te streven (1/4 jaar).
  • Koolvlieg: legt eitjes aan de voet en de larven tasten de hoofdwortel aan. Voorkom dit door een doek over de planten te leggen.
  • Rupsaantastingen.