• Radijs

  • Radijs


Met hun milde, doch ietwat pittige smaak zijn rauwe radijsjes een onmisbaar ingrediënt in slaatjes. Radijsjes zijn wortelknollen en behoren tot de kruisbloemenfamilie.

De naam is afgeleid van het Latijnse woord radix, dat wortel betekent.

  • Radijsjes houden van een humusachtige, lichte en vochthoudende ondergrond.
  • Op een zonnige plaats groeien radijsjes uit tot mooie wortelknollen zonder al te veel energie te steken in loofvorming.
  • In het midden van de zomer kan de zon te sterk zijn. Zorg voor wat schaduw zodat de planten geen zaad schieten.
  • Geef radijsjes geen aanvullende bemesting.
  • Bij droog weer moet je radijs geregeld water geven voor een snelle groei en om te vermijden dat ze voos, taai en te scherp van smaak worden.

Radijsjes moet je oogsten als ze nog niet volgroeid zijn want anders verliezen ze hun knapperigheid. Zomerradijs groeit erg snel en je kan makkelijk een drietal weken (afhankelijk van wanneer je geplant hebt) na het planten oogsten.

Radijsjes hebben normaal gezien niet zo veel last van ziektes. Je zal eerder last hebben van slakken en maden van de koolvlieg. Slakkenkorrels (vraag advies aan je tuincentrum) leggen en eventueel insectengaas spannen zal je al een heel eind vooruit helpen.