• Radicchio

  • Radicchio

Radicchio (of roodlof) is een typische najaarsgroente, familie van witloof en suikerbrood (groenlof). Ze behoren allen tot de familie Cichorium intybus.

De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië,Verona en Treviso.

Radicchio kan op vrijwel alle grondsoorten goed geteeld worden en vraagt een eerder arme grond. Radicchio heeft de zon nodig voor zijn mooie rode kleur.

Plantafstand:35 x 35 cm. Plant de perspotten niet te diep, zet ze op de grond met ongeveer ½ van de kluit onder de aarde. Op deze manier verminder je het contact met de grond en wordt de kans op schimmelinfecties kleiner.

Je zal zelden met de teelt van radicchio een uniforme teelt hebben. Niet allle planten zullen gelijktijdig kroppen of rood worden. Je zit dus met een relatief lang oogsttraject.

De radicchioplantjes van Allégrow worden in een verwarmde en belichte serre opgekweekt, noodzakelijk om doorschieten te voorkomen. Deze schotgevoeligheid is ruimschoots aanwezig wanneer je vroeg plant in het voorjaar (koudeschot) en in volle zomer(warmteschot). Wanneer de planttemperatuur boven de 25° komt stopt de groei en een niet gelijkmatig doorgroeien van de radicchioplant is ideaal om doorschieten te bekomen.

Opletten voor nachtvorst: eventueel afdekken. Je kan radicchio wel tot een in eind in de herfst op het veld laten.

Radicchio is decoratief en smaakgevend in slaschotels.

Ook hier is de ietwat bittere smaak, typisch voor planten van het geslacht Cichorium aanwezig.

Radicchio vertoont sneller slijtage in oogstrijp stadium en wordt best geoogst voor de vorst.

Groenten