• Pimpernel

Sanguisorba Minor

De kleine pimpernel is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en is tegenwoordig te vinden in grote delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. In België en Nederland is het echter zeldzaam in de natuur.

Bijzonder aan pimpernel is dat hij zomer en winter groen blijft. Het is een doorlevend, winterhard struikje dat +/- 50 cm hoog wordt.

De planten hebben aan elke bladsteel 6 tot 10 oneven geveerde, ronde, getande bladeren met een nootachtig geur. De meestal witte of roze bloempjes lijken op kleine flessenborsteltjes, en verschijnen tussen mei en juli.

Pimpernel houdt van een zonnige standplaats, liefst op een kalkrijke, goed doorlaatbare grond. Hoewel pimpernel het ook goed doet op een rotsachtige ondergrond moet je er toch voor zorgen dat de bodem in de zomer niet te fel uitdroogt.

Pas vooral op voor te veel vocht in de winter. In de kruidentuin laat men de planten best niet te oud worden en vervang je ze steeds weer door jonge plantjes.

Je doet er goed aan de bloemstengels af te knippen. Dit bevordert immers de groei en de kwaliteit van de bladeren en daar is het 'm in de keuken om te doen.

De bladeren kan je het hele jaar oogsten. Je kan ze drogen, maar dan verliezen ze wel wat van hun aroma.

De jonge blaadjes van de kleine pimpernel hebben een specifieke smaak die lijkt op komkommer. Verwerkt in een vinaigrette geeft het een verfijnde, subtiele smaak die telkens weer verrast.

De fijngehakte blaadjes smaken voortreffelijk in tomaten-, aardappel- en komkommersalades.
Strooi vlak voor het opdienen wat gesnipperde pimpernel over soepen, asperges en visschotels.
Gebruik eens wat kleine pimpernel als smaakmaker in cocktails of gekoelde dranken. Pimpernel kan ook gebruikt worden om wijn een kruidig accent te geven.

Laat de blaadjes nooit meekoken, want dan verliest de kleine pimpernel al zijn smaak.

In de geneeskunde is pimpernel bekend omwille van zijn vochtafdrijvende en samentrekkende werking Het zou goed zijn voor mensen met nier- en blaasproblemen.

In de middeleeuwen werd een aftreksel van de plant gebuikt als bloedstelpend middel.