• Komkommer Geënt

De komkommer is een vrucht die vooral rauw als salade wordt gegeten, en daarom ook wel als groente wordt beschouwd. Maar de komkommer behoort in feite tot de vruchtsoort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Ze hoort dus tot dezelfde familie als de meloen en tot hetzelfde geslacht als de courgette.

Het zijn warmteminnende planten en ze groeien het beste onder glas in kassen. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit.

De komkommer is een echte warmteminnende plant. Plant hem ten vroegste 10 mei. Voor deze datum is de bodemtemperatuur dikwijls nog veel te laag en zal de jonge komkommerplant afsterven. Dit geldt ook voor hobby serres, zelfs met een klein verwarmingstoestelletje zal de bodemtemperatuur toch nog te laag blijven!

Komkommers vragen een warme, luchtige grond die goed bemest is.

De plant heeft grote bladeren, die over de vruchten heen groeien. Laat je niet verrassen door de groeikracht van de komkommer! De plant is een klimplant met hechtranken. Je kan de planten het beste langs een binddraad omhoog leiden.

Niet alleen bovengronds wordt de komkommerplant groot, het wortelgestel kan wel anderhalve meter breed uit groeien. Door heel regelmatig en veel water te geven zorg je dat de planten niet te ver van de plant water hoeven te halen. Hou vanaf ten vroegste het zevende blad een vruchtje aan, dit gaat de latere vruchtzetting ten goede komen.

De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is veel lager. Voor de teelt in de volle grond is wel een mooie zomer nodig, en natuurlijk het zonnigste warmste beschutte plekje dat je kunt bieden.
Verwijder steeds eventuele mannelijke bloemen (een vrouwelijke bloem lijkt al een minikomkommertje achter de bloem te hebben) en geef regelmatig voldoende water.

Voetrot: de voet van de plant rot weg doordat hij te nat staat. Zorg daarom dat niet te diep wordt geplant. Geef niet rechtstreeks aan de voet van de plant water maar in een uitgegraven goot of een ingegraven pot ernaast

LET OP: plant komkommer zeker niet te vroeg!  Zelfs in een hobbyserre is 10 mei vroeg genoeg...  Komkommers kunnen werkelijk niet tegen de koude!

Wat is enten?
Bij het enten wordt er van een variëteit die goede, lekkere en veel vruchten geeft de wortel afgesneden. Een variëteit die minder of geen goede vruchten geeft maar die wel heel sterk is tegen ziektes en daarbovenop ook nog eens heel groeikrachtig is ontdoet men van het plantgedeelte en men houdt dus enkel de wortel over. Door middel van een clip wordt het plantgedeelte van het goede komkommerras op de wortel van het groeikrachtige ras gezet. Na een tijdje groeien beide delen aan elkaar en zo krijg je dus een plant die groeikrachtig en sterk is maar toch lekkere vruchten geeft.

 

Geënte planten zijn een stuk sterker tegen ziektes en plagen. Maar let op: het betekent niet dat de plant plots veel beter de de koude kan... Het regeltje van planten na 10 mei blijft ook bij geënte planten van toepassing.

Groenten

Komkommer: andere varianten