• Kerrieplant

Helichrysum Italicum

De kerrieplant (ook Italiaans zonnegoud genoemd) is afkomstig uit Zuid-Europa.

Het is een wintervaste plant, die tot 50 cm hoog wordt. Hij is erg attractief omwille van zijn smalle, naaldvormige zilvergrijze bladeren, die een zoete kerriegeur verspreiden. Jonge stengels zijn wit-grijs, daarna kleuren ze groen en verhouten ze.

In de zomer bloeit de plant met kleine gele bloemknopjes, ook deze geuren met een typisch curry-aroma.

De kerrieplant houdt van een zonnige en droge standplaats. Geef niet te veel meststoffen, anders gaat de plant te weelderig groeien en verandert zijn mooie grijze kleur in groen.
Snoei de plant na de bloei terug (september-oktober), anders krijg je een warrige losse plant.
Kerrie is ook makkelijk te kweken in potten op het terras.
Je kan doorlopend takjes afplukken voor gebruik.

Tijdens strenge winters is het aangewezen de plant af te dekken. Indien je sterk wil terugsnoeien, doe je dit best in het voorjaar.

Gebruik de takjes van de kerrieplant op dezelfde wijze als bv tijm of laurier. Ze worden niet vers mee verwerkt in gerechten.

Laat enkele takjes kort meekoken, maar verwijder ze voor het opdienen. Gebruik de kerrieplant om het milde curry-aroma toe te voegen aan soepen, sauzen, rijst- of vleesgerechten.

Je kan het kruid ook fijnstampen en vermengen met andere kruiden zoals rozemarijn en tijm en gebruiken op de barbecue.

Een thee van kerrie werkt verzachtend bij klachten aan de luchtwegen.

Olie van de bloempjes is goed voor de huid en kan gebruikt worden tegen blauwe plekken, bloeduitstortingen en verstuikingen.