Terug naar het overzicht
Shutterstock 106425296

Honingmeloen

Cucumis melo

De honingmeloen, ook bekend als Honeydew, suikermeloen of Canarische gele, is sinds de oudheid bekend in Egypte, Iran, India en de Canarische Eilanden.

Tegenwoordig worden ze voor de export voornamelijk geteeld in Spanje, Algerije en Zuid-Amerika.

De vruchten met de vorm van een rugbybal zijn redelijk groot en kunnen tot 2kg wegen. Het lichtgroene tot gele vruchtvlees is sappig, fris en zoet. Het aroma is iets minder sterk vergeleken met Charentais meloenen.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Oogst en bewaring

Meloenen houden van warmte, plant deze in een serre of plastic tunnel. Wacht tot de minimumtemperatuur niet meer onder de 12°c gaat.

Het snoeien en toppen is noodzakelijk om de bladgroei te beperken en de vorming van vrouwelijke bloemen te stimuleren. Meloenen dragen enkel vruchten aan de zijscheuten.

1. Hang een touw in de serre of tunnel boven de plantplaats, hier wordt de plant naarmate hij groter wordt ingedraaid.
2. Wanneer de plant twee bladeren heeft wordt deze getopt (groeikoppen verwijderen). In de oksels zullen nu scheuten beginnen groeien.
3. Als deze okselscheuten twee bladeren hebben kies je de sterkste scheut en bindt deze in het touw. De zwakste scheut wordt weer getopt (na het 2de blad).
4. Wanneer de plant ongeveer 1 meter is hebben zich in iedere bladoksel weer scheuten ontwikkeld. Verwijder deze uit de eerste 6 bladoksels maar laat de okselbloem staan.
5. Hogere okselscheuten moeten niet verwijderd worden maar wel getopt na het 2de blad (Op deze twee overgebleven bladoksels kunnen zich vrouwelijke bloemen, en dus achteraf vruchten vormen).

Het is aangewezen om, tenzij u bijen in de serre kan plaatsen, de bloemen handmatig te bevruchten.

Neem met een penseel stuifmeel van de mannelijke bloem en smeer dat aan de stamper van de vrouwelijke bloem. Meerdere planten naast elkaar plaatsen kan de bevruchting ook bevorderen.

Omdat de vruchten vrij groot en zwaar kunnen zijn (soms tot 2kg) het aantal vruchten per plant beperkten tot 3 à 4.

Voor meer informatie kan u ook terecht op onderstaande website:

https://honingmeloen.nl

Het is moeilijk om te bepalen wanneer een vrucht rijp en oogstklaar is omdat de honingmeloen van binnenuit rijpt. In onrijpe toestand is de schil bleekgroen, deze zal heel langzaam verkleuren naar geel (dit duurt enkele weken). Als de vrucht uiteindelijk fel geel is geworden kan er geoogst worden.

De honingmeloen kan je, in tegenstelling tot de Charentais meloen, best lang bewaren (soms tot 2 weken).

Shutterstock 681806371 BEW
Shutterstock 520682638

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info