• Griekse oregano

  • Griekse oregano

  • Griekse oregano

Origanum Vulgare Hirtum

Griekse- of peper Oregano wordt ook Griekse wilde marjolein genoemd.

Deze oregano is in het wild te vinden in de bergen van Griekenland en Turkije. 

Deze Griekse variant is heel vergelijkbaar met de gewone oregano maar is sterker en pittiger van smaak, de plant groeit iets compacter.

Het is een winterharde, groenblijvende, kruidachtige plant die tot 50 cm hoog wordt. De plant groeit in een dicht gewas en heeft ovale, gaafrandige, donkergroene blaadjes die licht behaard zijn. Oregano bloeit van juli tot september met witte bloemen.

Oregano wordt vaak verward met marjolein.

Er zijn echter enkele duidelijke verschillen:
- Oregano is meerjarig, marjolein eenjarig
- Oregano heeft grotere bladeren die op een steeltje zitten en is groeikrachtiger
- Oregano is tevens pittiger van smaak

Van nature houdt oregano van een rotsachtige omgeving. Hij verkiest daarom een plaatsje in volle zon, eventueel met 's middags wat schaduw. De grond moet goed gedraineerd en kalkrijk zijn, er mag zelfs wat steenpuin aan worden toegevoegd. Zeker in natte winters zal dit een voordeel zijn want te veel vocht kan nefast zijn voor de plantjes.

In tegenstelling tot de meeste andere kruiden, heeft oregano een sterkere smaak als je extra voeding geeft, geef bij voorkeur organische meststoffen.

Je kan steeds verse blaadjes afsnijden volgens behoefte. In de winter sterft de plant af om in het voorjaar weer uit te lopen.

Oregano is ook goed in potten te kweken, zorg wel voor een voldoende grote pot en een goede afwatering. De plant gedijt ook goed in rotstuintjes.

De extra scherpe smaak van de Griekse oregano zal bij verhitting iets zachter worden. Gebruik deze soort Oregano iets spaarzamer dan de gewone.

Oregano is een veel gebruikt kruid in de Italiaanse en Griekse keuken. Het is een typische smaakmaker in pizza's. De smaak komt ook goed tot zijn recht in combinatie met tomaten, courgettes, aardappelen en paprika.

Gebruik het bovendien bij lamsvlees, pastagerechten en zuiderse stoofpotjes en marinades. Het kan ook fijngehakt worden toegevoegd in salades of botersauzen. Voeg oregano best vers toe aan uw gerechten, laat het niet meekoken. Proef tijdig, de smaak kan sterk overheersen.

Oregano kan goed gedroogd worden, met behoud van zijn smaak.

Zo is het een vast bestanddeel van verschillende kruidenmengsels, zoals de bekende 'provencaalse kruiden' en diverse pizza- en pasta-kruidenmengsels.

 

Een aftreksel of thee van oreganobladeren helpt om een verkoudheid te verlichten. Het heeft een ontslijmende werking en verzacht keelprikkels.

Etherische olie gewonnen uit oregano kan uitwendig worden toegepast tegen infecties of bij slecht helende wonden. Het heeft ook een pijnstillende werking bij spierpijn of reumatische pijnen.