• Citroenbasilicum

Ocimum Basilicum

Citroen basilicum is een variant van de gewone groene basilicum: Het lijkt sterk op de gewone groene basilicum en ook de teelt is hetzelfde.

De uitgesproken citroensmaak geeft echter een andere smaak aan uw gerechten. Het is ideaal bij vis of verrassend in desserten met ijs.

Basilicum is oorspronkelijk afkomstig uit Azië (India), maar is al meer dan 1000 jaar een veelgebruikte plant in de landen rond de Middellandse Zee.

Door de toenemende populariteit van de zuiderse keuken en diverse zuiderse gerechten is basilicum ook voor ons geen onbekende meer. Het is tegenwoordig dan ook jaarrond verkrijgbaar in onze supermarkten en groentewinkels.

Het is een gevoelige eenjarige plant, met zachte donkergroene aromatische blaadjes, met een typische geur. De stengels zijn vierkant en licht geribbeld en worden doorgaans 40-60 cm hoog. In de zomer bloeit de plant met kleine, geurige, witte bloempjes.

Er zijn meer dan 100 variëteiten van basilicum bekend.

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond.

Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.

Citroenbasilicum heeft een typische citroensmaak met een vleugje anijs. Dit kruid komen we meer en meer tegen in onze keukens, voornamelijk bij visgerechten.

De blaadjes van de citroenbasilicum niet mee laten koken of niet laten drogen, de geur en smaak zullen verdwijnen.

Versgeplukte blaadjes toevoegen aan zomersalades zorgen voor een verrassend en verfrissend smakenpallet. 

 

Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.

Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.