• Chinese kool

  • Chinese kool

Chinese kool (pe-tsai) is een snelgroeiende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Hij is afkomstig uit Oost-Azië en wordt in China, Japan, Noord en Zuid-Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. 

De Chinese kool heeft bladeren met brede nerven en behoort tot de bladgroente.

Deze kool heeft net als de Paksoi geen typische koolsmaak en heeft vele gebruiksmogelijkheden.

Het moeilijke van Chinese kool is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar. Voornamelijk de minimumtemperatuur en andere stress situaties zijn factoren die het doorschieten in de hand kunnen werken. 

Tijdens de eerste weken van de opkweek is een minimumtemperatuur van 20°c tot 25°c nodig. Zorg ervoor dat de planten gespaard blijven van extreme situaties zoals hitte, koude, droogte of overvloedig water, dit om het opschieten te vermijden.

Vanaf half mei kan chinese kool direct in volle grond geplant worden. Vroegere teelten moeten in een serre worden gezet tot de temperaturen voldoende hoog zijn.

Hou rekening met een plantafstand tussen de rijen van 40cm en 30cm afstand tussen de plantjes.

Zorg voor een voedzame en vochthoudende grond waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan toegevoegd is. Door de snelle groei worden de voedingsstoffen uit de bodem snel verbruikt, tijdens de teelt bijmesten met organische meststof is aangewezen. 

Doordat de chinese kool een sterk vertakt en oppervlakkig wortelgestel heeft is voldoende gieten noodzakelijk.

Chinese kool is een koolgewas en trekt dus dezelfde ongemakken aan als andere koolsoorten.

  • Knolvoet: onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Oorzaak is onvoldoende vruchtafwisseling of een te natte grond. Om aantasting te voorkomen is het noodzakelijk een goede vruchtafwisseling na te streven (1/4 jaar).
  • Koolvlieg: legt eitjes aan de voet en de larven tasten de hoofdwortel aan. Voorkom dit door een doek over de planten te leggen.
  • Rupsaantastingen.
  • Bladrand kan al eens optreden. Dit gaat gepaard met hitte, vochttekort en calciumgebrek.

Chinese kool kan reeds binnen de 3 maanden geoogst worden. De kroppen kunnen een gewicht hebben van 500gr tot 1500gr.

Snij de kool recht af aan de voet, verwijder de buitenste bladeren en hou een mooie krop over om te consumeren.

Aan de achtergebleven afgesneden wortels kunnen terug enkele losse blaadjes groeien die in salades verwerkt kunnen worden.  

Verpakt in een plastic zak kan je chinese kool ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren. 

Chinese kool heeft geen typisch uitgesproken koolsmaak maar heeft eerder een mild zoetachtig aroma.

Deze kool past perfect rauw in salades, kan kort gestoofd worden of als wokgroenten in roerbakschotels worden gebruikt. De smaak is het beste als de kool beetgaar wordt opgediend.

De bladeren worden In de Aziatische keuken gebruikt om ingrediënten zoals kippengehakt en kruiden in te pakken.

Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën en bevat veel foliumzuur en vitamine K.  Deze kool is verder ook rijk aan calcium, vitamine A en C.

Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling.