• Chinese bieslook

De Chinese bieslook (Allium Tuberosum) behoort zoals de ui, prei en knoflook tot de lookfamilie (Alliaceae).

De Chinese bieslook wordt al eeuwenlang gebruikt in de Aziatische keuken.

Het blad is grover en breder dan de gewone bieslook. Omwille van zijn knoflookachtige smaak wordt deze ook wel knoflookbieslook genoemd, met als voordeel dat je deze geur niet ruikt na het eten.

De plant bloeit in de zomer met witte bloemen.

Chinese bieslook is makkelijk te telen en kan zowel in volle zon als op een schaduwrijke plek geplant worden. Zorg voor een kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond.. Gebruik bij voorkeur lang werkende organische bemesting en geef steeds voldoende water. Plantafstand: 20 cm.

Chinese bieslook kan ook makkelijk in een bloempot op de vensterbank of het balkon worden geweekt.

Oogst naar believen het jonge blad door het vlak boven de grond af te knippen met een schaar.

Chinese bieslook wordt meestal fijngesnipperd gebruikt in talloze Aziatische gerechten. Als je van deze bieslook-knoflookachtige smaak houdt kan de Chinese bieslook gebruikt worden als de gewone bieslook, als smaakmaker in sauzen, soepen en salades. 

In tegenstelling tot de gewone bieslook mag de Chinese bieslook worden meegekookt in warme gerechten. Fijngesnipperde verse Chinese bieslook kan goed worden ingevroren, met behoud van smaak.

Gebruik enkel de jonge dunne stengels, dikkere stengels kunnen soms taai worden.

De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten.

Chinese bieslook bevordert de eetlust en spijsvertering en wordt in de Chinese keuken toegepast om haar vochtafdrijvende werking.