• Butternut

  • Butternut

De butternut (flessenpompoen) is een muskaatpompoen en behoort tot de komkommerfamilie. Deze soort is net als andere pompoenen een kruipende plant.

De butternut is komt oorspronkelijk uit Guatemala en Mexico en word tegenwoordig wereldwijd in tropische gebieden gekweekt.

De vrucht heeft oranje vlezig vruchtvlees en heeft een zoete nootachtige smaak. Hij is vaak terug te vinden in de Aziatische en Noord-Afrikaanse keuken.

De pompoen is een plant die erg gevoelig is voor nachtvorst, dus zeker niet te vroeg uit planten. Normaal gezien kan je vanaf half mei zonder risico buiten planten.

Hou er ook rekening mee dat de plant veel ruimte nodig heeft. De pompoen groeit het beste in een zonnige omgeving omdat hij wel van warmte houdt. Om die redenen is het uitplanten op een composthoop zeker geen slecht idee, de warmte die vrijkomt bij het composteren is een weldaad voor de pompoen.

Voor het beste resultaat top je de plant van zodra hij ongeveeer een halve meter groot is, zodat hij zijscheuten kan vormen. Houdt 2 tot 3 zijscheuten aan. Wanneer de plant een aantal vruchten heeft aangelegd dan kan je beter de steeds opkomende zijscheuten weg halen zodat alle energie van de plant naar de vruchten kan gaan.

Pompoenen hebben veel water nodig, probeer dus de grond vochtig te houden maar ook weer niet te nat. Bij zeer warme dagen is het raadzaam om zelfs tot tweemaal per dag water te geven, de grote bladeren verdampen immers enorm veel.

De belangrijkste ziekte in pompoenen is meeldauw. Deze ziekte is te herkennen aan de witte vlekken op het blad. Meeldauw treedt meestal later in het seizoen op. Het blad zal afsterven maar je zal er nagenoeg geen productieverlies onder lijden.

Pompoenen kunnen echt niet tegen nachtvorst, dus hou het weerbericht in het oog en oogst zeker voor de eerste herfstnachtvorst. Lichte vorst kan al fataal zijn.

Pompoenen voor consumptie dien je in een vroeg stadium te oogsten, pompoenen voor decoratie kunnen gerust iets langer aan de plant blijven. Bij te grote vruchten gaat de smaak immers achteruit. Het ideale moment om pompoenen te oogsten is eind augustus, begin september. Een pompoen is rijp wanneer op de vruchtstengel overlangs strepen verschijnen, deze strepen lijken een beetje verkurkt te zijn.

Als je de pompoen gaat oogsten laat dan altijd een steeltje van een centimeter of vier aan de pompoen zitten, dit komt de bewaarbaarheid ten goede. 
Oogst pompoenen voorzichtig om beschadiging, en dus naar alle waarschijnlijkheid in een later stadium ook verrotting, te voorkomen.

Bewaar pompoenen op een droge, niet te koude plaats. Zo kan je ze tot wel vier maand bijhouden.

Pompoenen kunnen echt niet tegen nachtvorst, dus hou het weerbericht in het oog en oogst zeker voor de eerste herfstnachtvorst. Lichte vorst kan al fataal zijn.

Het ideale moment om butternut te oogsten is begin september, eind oktober (al naargelang het weer en de plantdatum). Een butternut is rijp wanneer de schil dieporanje verkleurd en de schil hard word. De steel gaat verdrogen of kurkachtig worden.

Als je de pompoen gaat oogsten laat dan altijd een steeltje van een centimeter of vier aan de pompoen zitten, dit komt de bewaarbaarheid ten goede. 
Oogst pompoenen voorzichtig om beschadiging, en dus naar alle waarschijnlijkheid in een later stadium ook verrotting, te voorkomen.

Bewaar pompoenen op een droge, niet te koude plaats. Zo kan je ze tot wel vier maand bijhouden.

De butternut is een vrucht die rauw, geroosterd, gepureerd of gestoofd gegeten wordt. Ook voor soepen en curry's of als vulling voor brood en gebak is deze pompoen goed te gebruiken. De schil en zaden zijn eetbaar maar worden niet veel gebruikt. 

Een van de meest voorkomende manieren om deze pompoensoort te bereiden is deze te roosteren. Snijd de pompoen in dikke plakken en besprenkel deze met olie. Plaats deze plakken op de gril, met de olie kant op de bakplaat.