• Broccoli

  • Broccoli

Broccoli is een van de fijnste koolsoorten en is nauw verwant aan bloemkool. Het eetbare deel is eigenlijk een eindstandig scherm van bijna volledig ontwikkelde bloemknoppen. De smaak is krachtiger dan bloemkool.

Broccoli is minder veeleisend dan bv. bloemkool.

  • Een vruchtbare, vochthoudende en kalkrijke grond met een goede structuur is ideaal.
  • Zorg voor een goede afwatering van de grond, zeker in de winterteelt.
  • Geef voor aanvang van uw teelt een goede basisbemesting en voldoende kalk.
  • Plantafstand 45 x 60 cm, dichter dan de meeste andere koolsoorten.
  • Geef direct na het planten ruim water.
  • Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen (vooral aan te raden bij veel regen tijdens het groeiseizoen).
  • Het oogsten gebeurt best enkele dagen voor het opengaan van de bloemknoppen. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
  • Je kan eerst de hoofdknop oogsten.
  • Eventueel kan daarna nog worden bijgemest.
  • Vervolgens zullen de zijscheuten uitlopen. Deze zijn 2 tot 4 weken later ook oogstrijp.
  • Verse broccoli is niet lang houdbaar, u bewaart hem best in de koelkast verpakt in folie. Wanneer de bloemknopjes geel worden of beginnen te bloemen is hij overrijp. De smaak wordt bovendien bitterder.
  • Broccoli kunt u geblancheerd (2 tot 4 minuten) invriezen.
Broccoli is voor dezelfde ziektes vatbaar als de meeste andere kolen:

  • Knolvoet: onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Oorzaak is onvoldoende vruchtafwisseling of een te natte grond. Om aantasting te voorkomen is het noodzakelijk een goede vruchtafwisseling na te streven (1/4 jaar). 
  • Koolvlieg: legt eitjes aan de voet en de larven tasten de hoofdwortel aan. Voorkom dit door een doek over de planten te leggen.
  • Rupsaantastingen.