• Boerenkool

  • Boerenkool

Boerenkool (Brassica Oleracea Acephala) is nog een van de meest oorspronkelijke koolsoorten en is dan ook sterk verwant aan de wilde kool.

Deze typische wintergroente is een makkelijk bladgewas dat op bijna alle grondsoorten geteeld kan worden. Het is een groente die boordevol vitaminen en mineralen zit.

De plant heeft een dikke stam met grote sterk ingesneden bladeren met een typisch gekroesde bladrand. Deze kool maakt geen krop en de bladeren worden van onderaan geplukt.

Boerenkool is minder veeleisend qua grondsoort dan zijn soortgenoten. Ook een lichtere grond met een iets lagere PH voldoet al perfect voor deze makkelijke groeier.

Het ideale tijdstip om de plantjes uit te planten is vanaf juli tot half augustus. De plant vraagt in je groentetuin niet speciaal om een zonnige standplaats, zelfs in een ‘schaduwhoekje' zal hij toch nog goed ontwikkelen. Plant op een afstand van 50 x 50.

Het kan nooit geen kwaad om rond begin september een klein beetje voeding bij te geven. Hoe minder water je geeft hoe sterker de plant zich zal houden onder winterse omstandigheden. Geef enkel wat water bij zichtbare vraag. Je zal zelfs zien dat een te natte herfst een groeistilstand veroorzaakt.

Boerenkool kan aardig wat vorst verdragen (met sneeuw tot -15°) en het zal zijn smaak ten goede komen omdat zetmeel wordt omgezet in suikers.

Je oogst de boerenkool eigenlijk blad per blad. Begin onderaan met de oudste volgroeide bladeren en pluk zo verder naar behoefte. Op de plaatsen waar je een blad geplukt hebt groeit een nieuw jong blaadje dat ook nog te oogsten is. Op het einde van het seizoen oogst men de kop van de plant.

Je zal zien dat de planten na de winter terug doorschieten maar dan worden de bladeren beduidend bitterder en minder lekker.

Boerenkool kan op allerhande manieren klaar gemaakt worden. Je kan boerenkool stoven, stomen, roerbakken enz. Zorg wel voor voldoende vocht want de bladeren zelf geven weinig of geen vocht af.

Boerenkool is zeer rijk aan vitaminen en mineralen.

Het is een belangrijke leverancier van ijzeren en calcium wat maakt dat boerenkool een groente is die je wapent tegen de winter. Boerenkool bevat ook veel vitamine C en betacaroteen. Daardoor biedt boerenkool een goede bescherming tegen cataract.

Deze voedzame plant kan perfect als diervoeder gebruikt worden en je zal zien dat je konijnen en geitjes er dol op zijn.

Groenten