• Bloedzuring

  • Bloedzuring

  • Bloedzuring

Rumex Sanquineus

Bloedzuring is een bruikbare en zeer decoratieve aanvulling voor uw kruidentuin.

Oorspronkelijk komt dit kruid uit het mediterrane gebied maar is ook in de Lage landen in het wild te vinden.

Het is een makkelijk te telen winterharde plant die 60 tot 120cm hoog kan worden en heeft pijlvormige bladeren met felrode nerven.

 

Zuring vraagt een zure vochtige grond, in volle zon of halfschaduw. Plantafstand 30 cm.

Bloedzuring is van nature een diepwortelende vaste plant. Indien U de plant laat bloeien en zaad zetten, zullen de daaruit voortkomende zaailingen vaak moeilijk weer weg te krijgen zijn en kunnen ze een echte plaag gaan vormen in uw tuin. Los dit probleem op door voldoende kalk te strooien of beter, bloedzuring als een eenjarige te behandelen. Pluk daarom tijdig alle bloemen, zodat deze geen zaad kunnen vormen en zo kan de plant telkens energie steken in nieuwe blaadjes.

Verse, jonge blaadjes hebben immers de beste smaak. In lange warme periodes kan het echter zijn dat de smaak van zuring bitterder wordt.

Bloedzuring heeft een fris-zure smaak en bevat veel vitamine C.

Vers jong blad kan worden verwerkt in gemengde salades.

Het grotere oudere blad kan verwerkt worden in stamppot, soepen en sauzen. Zuring kan ook, net als spinazie, gekookt worden, of gebruikt in een heldere bouillon.

De eerste blaadjes in het voorjaar zijn het lekkerst, deze zijn minder zuur en mals.

Opgelet: Omdat zuring oxaalzuur bevat wordt het gebruik afgeraden voor reumapatiënten en personen met nierklachten en maagzuurproblemen.

Zuring werkt bloedzuiverend, dorstlessend en laxerend.